marți, 11 decembrie 2007

Votul: drept sau obligatie?

Daca tot vorbeam pe un blog "prieten si vecin" despre primarie, prezenta la vot si strategii, va propun o discutie legata de votul in sine. Daca stai sa il privesti din punctul de vedere al cetateanului, acesta ar trebui sa fie un drept universal, care sa asigure egalitatea intre cetateni. Din punct de vedere al societatii, ar trebui sa reprezinte o obligatie (morala deocamdata, desi in unele tari votul este obligatoriu) de a participa la bunul mers al acesteia.
Ce ne facem insa cu situatia creata in Romania?
Am sa divaghez un pic si am sa ma refer la teoria rombului si a triunghiului legata de starea materiala a membrilor societatii. Dupa cum stiti, intr-o societate sanatoasa, structura acesteia (din punct de vedere al situatiei materiale a membrilor acesteia) poate fi descrisa printr-un romb: la virful de sus cei mai bogati, la cel de jos cei mai saraci, iar la mijloc, cine altcineva decit clasa de mijloc. Deci sanatatea (ca functionalitate) societatii provine din masa larga a clasei de mijloc. Intr-o societate ca a noastra, rombul devine triunghi foarte ascutit la virf, cu foarte putini foarte bogati la virf si foarte multi saraci jos.
Acum ca am pus baza teoriei mele, am sa-mi continui ideea: paradoxal, in baza lehamitei insuflata clasei de mijloc, in Romania si la fel in judetul nostru, soarta societatii este hotarita de extremele triunghiului: clasa bogata, cu interesele de rigoare si clasa de jos manipulata de prima: nu trebuie sa va spun de oameni scosi la vot prin metode gen zahar, ulei, pungi, galeti etc. Cei putini din clasa de mijloc, constienti de importanta votului se pierd in marea masa a extremitatilor triunghiului.
Ce ar fi de facut?
1. Eu personal as opta pentru interzicerea votului cel putin pentru cei care beneficiaza de ajutor social: de ce sa-mi hotarasca soarta cineva care nu este in stare sa isi gestioneze propria viata? de ce sa-mi hotarasca soarta cineva care poate fi manipulat cu o punga de nimicuri?
2. Obligativitatea votului: daca tot a iesit din casa, sigur nu-si anuleaza votul.
3. O ultima propunere (lista ramine deschisa) este constientizarea clasei de mijloc ca trebuie sa se implice. Aici ar fi necesara implicarea societatii civile. Ce face, exemplul este aleatoriu, LADO in Satu Mare? Oare DREPTUL la vot nu poate fi aparat si prin constientizarea importantei exprimarii lui? La ce bun un drept, daca nu-l folosesti? Ce metoda as aplica? Singura care tine in Romania si functioneaza ca Emetiralul pentru greata: mistocareala. I-as felicita pe cei care n-au iesit la vot pentru "palma" data politicienilor (palma la rahat de fapt), as scoate in evidenta cine a cistigat de fapt in urma neprezentarii lor si i-as pune sa analizeze cu rabdare si responsabilitate oferta politica. De ce? Pentru ca daca asteptam la nesfirsit "alternativa" care nu va avea niciodata loc intre cei consacrati, vom ramine acolo unde sintem acum: in RAHAT.

12 comentarii:

Darius F spunea...

Interesante propunerile tale rebelule. Problema este ca sunt foarte greu de pus in practica. Suntem prea putini cei care gandim asa ca sa putem sa schimbam ceva. Sau poate stii tu vre-o metoda pe care eu nu o stiu?

Rebel spunea...

politica pasilor marunti... door to door... din aproape in aproape... poti sa-i spui oricum, metoda e aceeasi. sa vorbesti cu omul, nu sa incerci sa-l prostesti pe fata.

Darius F spunea...

Ok, eu o fac, tu o faci, poate o mai fac 3-4-10 in Satu Mare. Crezi ca suntem suficienti? Mai ales ca nici macar nu suntem din acelasi partid.

Sătmăreanca spunea...

Upss. Deja aflam ca rebelul este implicat in politica. Eu una aveam ochii inchisi :)
As fi de acord cu obligativitatea votului si asta deoarece cred ca romanii care nu au plecat la vot in cea mai mare parte nu au facut-o ca sa dea un vot de blam, ci pur si simplu din nepasare fata de ce se intampla in jurul lor. Insa nu cred ca ar fi neaparat o solutie, deoarece, asa cum am mai spus si cu alta ocazie, filtrul acela care ar trebui sa fie electoratul este defect. Cam dura faza cu interzicerea votului pentru asistati, stii bine ca in realitate asa ceva este imposibil. Nu stiu daca solutiile clasei medii ar fi si cele bune. Daca ai bani ca sa traiesti decent nu inseamna ca ai automat si o gandire sanatoasa. Din clasa medie fac parte bisnitari, osenii manelisti care l-ar vota rapid pe Gigi si altii. Poate ai vrut sa te referi la clasa de intelectuali, clasa medie ca gandire, daca pot sa spun asa. Poate aceasta clasa ar trebui sa se implice mai mult, in politica sau din rolul de societate civila. Stii bine ca organizatiile acestea de aparare a drepturilor omului nu sunt interesate decat sa faca bani din proiecte si sa puncteze in presa ca au facut ceva. In realitate nu fac nimic. Vina apartine si partidelor, care inafara de campania electorala sunt inexistente. Imaginea se face tot timpul, insa la noi porcul se ingrasa tot in ajun, de aceia are slanina atat de multa. Door to door for ever, nu numai in campanie. Chiar ma gandeam ca partidele duc lipsa de tineri. Cum sa atragi tinerii daca nu ii implici in nicio actiune? De ce s-ar inscrie un tanar in partid doar ca sa lipeasca afise odata la 4 ani? Ei ar trebui sa participe la diverse proiecte ale partidelor, actiuni umanitare, sociale, economice etc. Nu ma refer la dusul pachetelor la case de copii. Parerea mea e ca viata politica este inexistenta la Satu Mare. Hai sa gasesc o scuza, desi la mine nu tine, comunismul a facut desuet termenul de activism. Politicienii ar trebui sa fie activisti pentru o cauza sau mai multe. Ce cauze sustineti voi politicienilor la Satu Mare? Vreau cauze locale...

Rebel spunea...

vorbeam la modul ideal. daca observi am amestecat idei fasciste (interzicerea votului) cu idei socialiste (obligativitatea votului), si da, ma refeream si la nivelul intelectual al clasei mijlocii doar ca nu foarte explicit (scuze).
@darius :din pacate nu exista in politica romaneasca cineva care sa invete tinerii ca o cariera politica se cladeste in timp, ca trebuie sa-ti construiesti o baza sanatoasa (a se citi imagine) nu o baza materiala intr-un mod cit mai rapid. asa cum vad eu lucrurile, mai intii e notorietatea iar apoi, daca aceasta este pozitiva, popularitatea. ai sa fii surprins ce greutate are cuvintul tau atunci cind in spatele tau sta o notorietate sanatoasa. omul poate fi mintit o singura data. a doua oara ai noroc daca mai sta de vorba cu tine sau te asculta... iar campania electorala, asa cum spunea si Satmareanca, incepe in momentul in care s-au inchis urnele. sa vorbesti cu oamenii asa cum lipesti afise, din 4 in 4 ani, e de prost gust si miroase a smecherie ieftina chiar si pentru cei mai fraieri.
nu numara activistii pentru ca ai sa fii dezamagit de numarul lor. fa-ti treaba, vorbeste cu oamenii principii si nu scopuri politice, fii convins ca la momentul potrivit vei vedea rezultatul. daca ai sa citesti primul meu post, poate te conving ca binele, la fel ca raul, se poate propaga din aproape in aproape. poate suna absurd, dar putem crea un "cancer sanatos".
@ satmareanca: da, sint implicat in politica, dar nu sint aici pentru a sustine un partid anume, ci niste principii care ar trebui sa stea la baza politicii. abia dupa ce aceste principii nu vor mai fi ignorate cu scuza ca "asa e in politica", putem vorbi de o adevarata politca in Satu Mare. politica sanatoasa care ar trebui sa contribuie la cresterea economica a judetului (cite investitii vedeti aici comparativ cu alte orase de granita: arad, oradea, timisoara?) si la cea culturala: filarmonica ce mai tine steagul sus, in sport sintem pe nicaieri, muzeele daca le-ai vazut odata, gata, trupele adevarate vin doar la zilele orasului si le alege primarul, pentru ca de la anderco incoace satmarenii au fost invatati ca tot ce inseamna cultura trebuie musai sa fie moka. ne miram ca ocupatiile principale pentru tineri sint drogurile (alcool, iarba etc) si sexul. nici macar un mall ca lumea nu avem unde vicii mai putin nocive cum e shopingul sa le dea o ocupatie. asta vreau eu pentru Satu Mare: mai putin beton, mai multa cultura, o populatie cu gindire sanatoasa.
PS: si eu care ma credeam un pesimist... urla idealismul in mine... :)

Rebel spunea...

@ darius: daca ai ocazia sa asculti Divertis la primele lor aparitii de dupa revolutie, asculta monologul lui Ioan T. Morar: "Despre prostie". pe linga subiectele momentului: mineri, securisti, etc. avea o parte care este de actualitate si azi. suna cam asa:
"-salut vecine
-salut vecine
-ce faci? ai tai? bine? ai mei la fel bine...
-salut vecine
-salut vecine
-ce faci? ai tai? bine? ai mei la fel bine...
-salut vecine
-salut vecine
-ce faci? ai tai? bine? ai mei la fel bine... ai citit afisul?
-ce afis?
-"CETĂŢENI, GÎNDIŢI!"
-nu...
-pentru ca nu l-a scris nimeni..."
intrebarea mea este: cine scrie afisul? stiu cine va fi desemnat sa-l lipeasca...:)

Darius F spunea...

Uuuuu.... foarte profunda chestia asta. Imi place. Afisul putem sa il lipim noi problema este ca nu putem sa il si pazim ca sa ramana vizibil si sa nu lipeasca altii "mizerii" peste el.

Rebel spunea...

mda... pina sa ajunga sub aripa lui felix, Divertis avea ceva de spus... nu ma mir ca a plecat Pascu... banii, lehamitea probabil, nu stiu ce i-a schimbat... ma mir ca s-a intors Ioan T. Morar...
am ajuns sa ma pun singur pe ginduri... oare unde am pus caseta? o am din '91 si refuz sa cred ca am ratacit-o...

Rebel spunea...

ii gasesti aici... www.divertis.ro/download/down.html

Sătmăreanca spunea...

Bun indemn Divertis :) Las ca Darius stie sa-l si faca :)Daca faceti echipa sigur iese ceva bun. La afis ma refeream...

Rebel spunea...

incepem guerilla urbana... grafitti-ul e mai ieftin... si mai de durata.

Rebel spunea...

mi-a incoltit o idee... si nici nu e rea (la cit sint de exigent, ma laud rar). o mai rumeg putin si revin in curind cu un nou articol...